Roliga kortspel 

Kategorin kortspel ligger i topplistan när vi pratar om olika sällskapsspel. Att spela kort är något som varit populärt ända sedan 1300-talet. Sättet som man spelar kort och vilka kortspel man spelar må ha ändrats lite sedan 1300-talet, men populariteten består. 

Vi har tidigare gått igenom regler för pokerbingo och Blackjack. Nu är det dags att lägga fokuset vid några roliga kortspel som går att spela med 2-6 spelare. På denna sida ger vi dig förslag på roliga kortspel, som är både enkla att spela och går snabbt att lära sig. 

Roliga kortspel

Roliga kortspel för 2 spelare

Ofta när man ska spela kort är man inte mer än två spelare. Därför har vi gjort en lista med roliga kortspel för 2 spelare. Många av dessa spel går dock utmärkt att spela även om ni är fler spelare som vill spela kort. 

 • Skitgubbe 
 • Vändtia
 • UNO
 • Stress
 • Kasino
 • Dam 
 • Canasta
 • Plump
 • Vändåtta
 • Plump 
 • Finns i Sjön 
 • Banka bäver 

Finns i sjön 

Det är omöjligt att lista roliga kortspel utan att nämna Finns i Sjön. Finns i Sjön är ett klassiskt familjespel som både är lätt att lära sig och lätt att utföra. Spelet går ut på att samla ihop så många fyrtal som möjligt (alltså fyra kort av samma valör, till exempel fyra 7:or). När alla kort är slut räknar man ihop vem av spelarna som samlat på sig flest fyrtal, det är denna spelare som vinner. 

Finns i sjön regler

Spelet börjar med att alla spelare får 7 kort var. Dessa kort är hemliga så visa dem inte för övriga spelare. Resterande kort i kortleken sprids ut på borden framför er, med baksidan av korten uppåt. Dessa utspridda kort blir den så kallade sjön.  

En spelare får börja spelet. Denna spelare börjar då med att fråga valfri spelare runt bordet om hen har ett visst kort. Om du till exempel har två stycken sjuor på handen vill du givetvis gärna ha de sista två sjuorna (för att få ett fyrtal), därför kan det vara smart att fråga om just sjuor. ”Har du några sjuor?” frågar du då. 

Om spelaren du frågar har en eller flera sjuor behöver spelaren ge över dessa kort till dig. Skulle spelaren istället inte ha några sjuor svarar spelaren istället ”Finns i sjön!” och du får då plocka upp ett kort från sjön (de utspridda korten på borden). Om spelaren du frågar hade en eller flera sjuor får du därefter fortsätta att fråga de andra spelarna om kort fram tills du får svaret ”finns i sjön”. 

Därefter blir det nästa spelares tur att fråga. Om en spelare får slut på kort på sin hand behöver denna spelare plocka upp sju nya kort från sjön (eller hur många kort som nu finns kvar i sjön). När korten är slut både på handen och i sjön så vinner spelaren som samlat på sig flest fyrtal. 

Enkla kortspel

Uno 

Om du är ute efter enkla kortspel som samtidigt är väldigt roliga är UNO ett utmärkt alternativ. Detta är lite av en klassiker i Sverige och spelet har spelats flitigt under flera år. Uno är ett spel som går att spela med antingen familj eller vänner och det passar oavsett ålder. 

Det är lätt att lära sig och lätt att spela, samtidigt som du kan förvänta dig en riktigt rolig spelupplevelse. Spelet går kort och gott ut på att bli av med alla sina kort. 

Spelet börjar med att alla spelare får 7 kort var. Resten av korten läggs i en hög på mitten av bordet, med baksidan av korten uppåt. 

Uno regler 

Innan spelet drar igång på riktigt dras ett kort från högen på bordet och läggs bredvid högen, med framsidan uppåt. Spelaren som börjar rundan ska då lägga ett kort i samma färg eller valör. Nästa spelare på tur måste följa samma spår, det vill säga lägga ett kort i antingen samma valör eller färg. 

Till exempel: Om en röd 2:a ligger på bordet kan näste spelare välja att lägga antingen ett rött kort eller ett kort med valören 2. 

Skulle man inte kunna lägga ett kort på rätt spår behöver man plocka upp 3 kort från högen. När man har ett kort kvar på handen skriker man ”Uno” och spelarens som först blivit av med alla sina kort vinner spelet. 

Roliga kortspel för 2