Postkodmiljonären

Postkodmiljonären är ett av de mest populära frågesportprogrammen i Sverige. Det började sändas under 2000 och blev snabbt en stor succé. Programmet är baserat på den internationella framgången “Who Wants To Be A Millionaire?” men har en unik touch. Nämligen att alla som bor i samma postkodnummer som vinnaren har chans till vinst själv! 

I denna artikel går vi på Utaninsättning.se igenom allt du behöver veta om Postkodmiljonären! 

Postkodsmiljonären

Så fungerar Postkodmiljonären 

Postkodmiljonären är en frågesport där alla deltagare har chans att vinna upp till 1 miljon kronor, genom att besvara 15 stycken frågor. Till hjälp vid varje fråga har man fyra stycken olika svarsalternativ att välja mellan: A, B, C och D. 

Om man inte kan besvara någon av frågorna kan man använda sig av någon av livlinorna. De tre livlinor som finns är: 

  • Fråga stjärnorna 
  • Ring en vän 
  • 50/50 – två av de felaktiga svaren tas bort  

Fråga stjärnorna 

Fråga stjärnorna består av en stjärnpanel med tre stycken kändisar. När denna livlina används får hela panelen förklara och motivera vad de tror är rätt svar. De kändisar som är med i skärmpanelen är:  

  • Jan Gradvall
  • Amie Bramme Sey
  • Titti Schultz
Stjärntrion postkodsmiljonären

Ring en vän 

Den andra livlinan heter Ring en vän och den fungerar precis som det låter. Det går ut på att deltagaren får möjlighet att ringa upp en vän och fråga om råd. Alla som kollar på programmet kan lyssna på samtalet och samtalet sker dessutom under en tidsram, så det finns inte hur mycket tid som helst för vännen att svara. 

50/50 

50/50 är den tredje och sista livlinan i Postkodsmiljonären. Denna livlina fungerar på så vis att två av de felaktiga svaren tas bort. Deltagaren kan istället bara välja mellan två olika svarsalternativ, vilket gör det 50% lättare att svara rätt. 

Gemensamt för alla tre livlinor är att man endast kan använda dem en gång. 

Programledare 

Rickard Sjöberg är enligt många ansiktet utåt för Postkodmiljonären. Han har nämligen varit programledare för programmet sedan 2005. Programmet sänds två gånger i veckan – varje fredag och lördag klockan 19.30. Programmet sänds i TV4.